Jan Steenkan

Jan Steenkan

Wellicht hebt u vorig jaar de aflevering van Tussen Kunst & Kitsch van 18 oktober gezien? In die aflevering kwam een bijzondere tinnen kan voorbij, een zogenaamde ‘Jan Steenkan‘. De eigenaar, een antiekverzamelaar, kocht de kan voor € 23.000. Het bleek een goede koop, want in het programma werd de kan getaxeerd op € 30.000.

Hoewel tin niet goedkoop is, lijkt zo’n bedrag nogal bizar. Waarom dan toch die hoge prijs? Dat heeft alles te maken met Jan Steen, de beroemde kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Deze man schilderde met regelmaat een tinnen kan van een bepaald type in zijn schilderijen. Kannen van dit type werden op deze manier omgedoopt tot Jan Steenkan en omdat ze slechts in beperkte oplage bestaan, zijn ze daardoor heel veel geld waard.

Of ze dat qua kwaliteit van het tin ook waard zijn? Waarschijnlijk niet. Maar het is maar hoe je het bekijkt: een collector’s item, kunst, of wat de gek ervoor geeft.

Ook een mogelijke Jan Steenkan in bezit? Of heeft u ander tin waarvan u de waarde wilt weten? Op afspraak doen wij ook taxaties.

Over de auteur

Mischa administrator

Mischa Brendel stapte op een dag de tingieterij binnen en vond het er zo leuk dat hij meteen besloot er te blijven. Hij werkt er nog maar kort, maar stort hart en ziel in het gieten en afwerken van tinnen objecten, het verkopen van onze fraaie producten en het geven van tingietdemonstraties.

Geef een reactie